V ambulanti Bisturmed izvajamo biološko zdravljenje poškodb in bolezni sklepov, tetiv ter mišic na tri različne načine:

1. Trombocitna plazma (PRP)
2. Amnijske membrane
3. Matične celice

 

PRPtera          flaske         maticne celice
Trombocitna plazma                       Amnijske membrane                         Matične celice

 
TROBOCITNA PLAZMA

V naši ambulanti izvajamo zdravljenje z aktivirano trombocitno krvno plazmo (PRP) švicarskega proizvajalca RegenLab. Zdravljenje poteka tako, da se bolniku odvzame epruveta venozne krvi. Epruveta krvi se v posebni aparaturi centrifugira. Na ta način se loči koncentrirana krvna plazma s trombociti (krvne ploščice) od ostalih celic. Trombocitna plazma se nato vbrizga v predel, katerega nameravamo zdraviti. Vbrizganje se lahko opravi tudi pod kontrolo ultrazvočne naprave. Trombociti se v tkivu aktivirajo in sproščajo številne rastne faktorje, ki sprožijo in pospešijo regenerativne in reparativne procese. Pri infiltraciji lokalna anestezija običajno ni potrebna. Običajno so potrebne 3 aplikacije trombocitne plazme v razmiku od 7 - 14 dni. Po aplikacijah bolnik lahko izvaja normalne dnevne in športne aktivnosti, med zdravljenjem pa ne sme prejemati nesteroidnih antirevmatikov ali kortikosteroidov. Pri zdravljenju obrabe sklepov obstaja tudi možnost uporabe kombinacije preparata trombocitne krvne plazme in hialuronske kisline.

Indikacije za zdravljenje s PRP - jem so:

  •  začetna obraba sklepov (koleno, gleženj, rama)
  •  tendinitis in kalcinacije rotatorne manšete
  •  tendinopatija Ahilove tetive
  •  tendinopatija patelarnega ligamenta
  •  epikondilitis komolca
  •  plantarni fascitis
  •  poškodbe mišic in ligamentov

Terapija je po podatkih iz raziskav uspešna v 80% primerov. Zdravljenje je v celoti samoplačniško in ZZZS stroškov zdravljenja ne krije.

Možni so tudi redki zapleti:

  • hematom na mestu odvzema venozne krvi
  • oteklina in hematom v predelu infiltracije
  • vnetje v predelu infiltracije

regenlab

 

 


AMNIJSKE MEMBRANE: PURION® - AMNIOFIX®

Vnetje sklepa pri mlajših pacientih nastane zaradi športnih obremenitev ali poškodb, pri starejših pacientih pa se posledice manjših, včasih celo nezaznavnih, poškodb nalagajo in privedejo do sicer šibkega, a stalnega vnetja, ki ne dovoljuje regeneracije sklepnih površin ampak jih začenja razgrajevati.

Tako vnetje je potrebno umiriti, kar lahko naredimo z večkratnim vbrizganjem PRP, še bolj učinkovito pa je vbrizganje mikroniziranih amnijskih membran. Amnijske membrane v času nosečnosti obdajajo plod in imajo vlogo njegove zaščite. Poleg fizične zaščite amnijske membrane vsebujejo tudi rastne faktorje, ki pomagajo plodu pri regeneraciji v primeru poškodbe.

Sposobnosti amnijskih membran, ki sodelujejo pri regeneraciji poškodb otrok med nosečnostjo, v ortopediji z veliko učinkovitostjo uporabljamo za srednje do dolgoročno zmanjševanje vnetja in spodbujanje regeneracije. Amnijske membrane pripravljajo po posebnem postopku v tkivni banki v ZDA, kjer temeljito testirajo darovalke, nato pa amnijske membrane zmeljejo in po posebnem postopku posušijo. Tako pripravljene amnijske membrane vsebujejo nepoškodovane rastne faktorje, ki se po vbrizganju v sklep sproščajo iz mikroskopskih koščkov amnijske membrane in tako zagotavljajo daljše sproščanje rastnih faktorjev, kot pri vbrizgavanju PRP.

Indikacije za zdravljenje z amnijskimi membranami so enake kot pri zdravljenju s trombocitno plazmo (obraba sklepov, vnetja tetiv, poškodbe mišic). Postopek vbrizganja je zelo enostaven in potrebna je ena aplikacija. Prašek amnijskih membran se pred aplikacijo raztopi v fiziološki raztopini in vbrizga v sklep ali v mehko tkivo. Po aplikaciji je nekaj dni svetovan počitek, po nekaj tednih pa se lahko prične s fizičnimi in športnimi obremenitvami.

flaskeMATIČNE CELICE

Vbrizgavanje matičnih celic predstavlja najnovejše in najbolj učinkovito sredstvo dolgoročnega zmanjševanja vnetja sklepov in izboljševanja delovanja sklepa na splošno. Zaenkrat se matične celice uporabljajo le pri zdravljenju sklepov, za zdravljenje mehkih tkiv (tetive, mišice, obsklepni mešički) pa jih ne priporočamo. Zdravljenje z matičnimi celicami se uporablja:

- pri zdravljenju poškodb mlajših pacientov, saj zmanjšajo vnetje in pospešijo naravno regeneracijo
- zelo učinkovito matične celice pomagajo pri začetni artrozi, kjer ustavijo vnetje in napredovanje artroze ter vzpostavijo ustrezne pogoje za omejeno regeneracijo
- pri napredovali artrozi lahko odloži potrebo po operativni menjavi sklepa za nekaj let

Mezenhimske matične celice v ortopediji predvsem v sklepih močno izboljšujejo možnosti, ki jih imajo pacienti, izoliramo jih pa lahko iz kostnega mozga ali iz maščobnega tkiva. Poleg dolgoročnega zmanjšanja vnetja, ki ga celice dosežejo z aktivnim sproščanjem rastnih faktorjev (z ostalimi metodami biološkega zdravljenja dostavljamo le rastne faktorje same), se matične celice lahko diferencirajo v kostno ali hrustančno tkivo, delujejo pa tudi preko spodbujanja okoliškega tkiva k regeneraciji. Matične celice se običajno vbrizga enkrat, kar bi moralo zadostovati za nekaj letno lajšanje simptomov, vendar se lahko ob ponovnem poslabšanju ponovno vbrizgajo. Odvzem matičnih celic poteka v lokalni anesteziji in po potrebi v sedaciji. Matične celice se preko minimalnega reza odvzame (aspirira) iz kostnine medenične kosti ali golenice ali pa iz maščobnega tkiva okoli pasu. Aspirat se centrifugira in sterilno vbrizga s sklep. Postopek ni boleč, opravi se ambulantno, Po aplikaciji je nekaj dni svetovan počitek, po nekaj tednih pa se lahko prične s fizičnimi in športnimi obremenitvami.


Zdravljenje opravljamo ambulantno v prostorih Medicinskega centra v Izoli.

    

Datumi ortopedske ambulante: (16:00 - 20:00)

Jul
24

24.07.2024 08:00 - 19:00

Avg
12

12.08.2024 09:00 - 19:00

Avg
14

14.08.2024 14:00 - 19:00

Avg
19

19.08.2024 09:00 - 19:00

Avg
21

21.08.2024 14:00 - 19:00

Avg
26

26.08.2024 09:00 - 19:00

Avg
30

30.08.2024 09:00 - 14:00

tecar     udarni valovi    hiil laser    analiza drže      Trombocitna plazma      matične celice

 

 

 

 

Copyright Bisturmed d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane. Avtor strani. O piškotkih na spletni strani