Amnijske membrane: AMNIOFIX®

 

Vnetje sklepa pri mlajših pacientih nastane zaradi športnih obremenitev ali poškodb, pri starejših pacientih pa se posledice manjših, včasih celo nezaznavnih, poškodb nalagajo in privedejo do sicer šibkega, a stalnega vnetja, ki ne dovoljuje regeneracije sklepnih površin ampak jih začenja razgrajevati.

Tako vnetje je potrebno umiriti, kar lahko naredimo z večkratnim vbrizganjem PRP, še bolj učinkovito pa je vbrizganje mikroniziranih amnijskih membran. Amnijske membrane v času nosečnosti obdajajo plod in imajo vlogo njegove zaščite. Poleg fizične zaščite amnijske membrane vsebujejo tudi rastne faktorje, ki pomagajo plodu pri regeneraciji v primeru poškodbe.

Sposobnosti amnijskih membran, ki sodelujejo pri regeneraciji poškodb otrok med nosečnostjo, v ortopediji z veliko učinkovitostjo uporabljamo za srednje do dolgoročno zmanjševanje vnetja in spodbujanje regeneracije. Amnijske membrane pripravljajo po posebnem postopku v tkivni banki v ZDA, kjer temeljito testirajo darovalke, nato pa amnijske membrane zmeljejo in po posebnem postopku posušijo. Tako pripravljene amnijske membrane vsebujejo nepoškodovane rastne faktorje, ki se po vbrizganju v sklep sproščajo iz mikroskopskih koščkov amnijske membrane in tako zagotavljajo daljše sproščanje rastnih faktorjev, kot pri vbrizgavanju PRP.

Indikacije za zdravljenje z amnijskimi membranami so enake kot pri zdravljenju s trombocitno plazmo (obraba sklepov, vnetja tetiv, poškodbe mišic). Postopek vbrizganja je zelo enostaven in potrebna je ena aplikacija. Prašek amnijskih membran se pred aplikacijo raztopi v fiziološki raztopini in vbrizga v sklep ali v mehko tkivo. Po aplikaciji je nekaj dni svetovan počitek, po nekaj tednih pa se lahko prične s fizičnimi in športnimi obremenitvami.

mimedx   flaske

 

 

 

Datumi ortopedske ambulante: (16:00 - 20:00)

Jun
26

26.06.2024 14:00 - 19:00

Jun
27

27.06.2024 09:00 - 19:00

tecar     udarni valovi    hiil laser    analiza drže      Trombocitna plazma      matične celice

 

 

 

 

Copyright Bisturmed d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane. Avtor strani. O piškotkih na spletni strani